start                                                                                                                                                               contact

THIJS VOOR TAAL           


Algemene voorwaarden Thijs voor Taal     General conditions Thijs voor Taal


  BEL ME TERUG

Zinsbouw


Ontspoorde zin


“Als ik opschrijf wat ik denk, is het toch goed?” Vaak is dat ook zo, helaas al te vaak is dat niet helemaal het geval. Een ontspoorde zin kan maken, dat je lezer afhaakt, omdat het lijkt of de zin niet af is. Je lezer begrijpt dan niet wat je bedoelt, want je zegt niet wat je wilt zeggen.


We moeten voorkomen, dat we dat niet doen.


Vind je dit soort fouten ook zo storend? Hiermee zegt de schrijver door de dubbele ontkenning precies datgene wat hij niet bedoelt en dat kan daarom beter. Wat er eigenlijk staat is: We moeten zorgen, dat we dat wel doen. Bedoeld is: We moeten zorgen, dat we dat niet doen. Of: We moeten voorkomen, dat we dat doen. Hoe vaak en hoe makkelijk maak je stijlfouten zoals deze.


Zinslengte


Te korte of te lange zinnen lezen beide niet gemakkelijk. Hoe lang is de ideale zin gemiddeld? Dat hangt vooral af van je doelgroep. Wie dat weet, kan daar rekening mee houden en zijn taalgebruik beter afstemmen op zijn doelgroep. Door wat extra aandacht en training kan iedereen leren zorgvuldig te formuleren. Doel: begrijpelijk spreken en leesbaar schrijven.Zinsbouw en tekstopbouw

Tekstopbouw 


Opbouw


Als je beschikt over de vaardigheid om juist te spellen en goede zinnen te formuleren, kun je werken aan het vervolg: de opbouw van je tekst. Schrijf je een brief of een rapport? De aanpak zal bij elk heel anders zijn, maar bij beide tekstsoorten zijn de opbouw en structuur belangrijk. Iedereen weet, dat een tekst bestaat uit een "kop", een "romp" en een "staart". De romp bestaat uit alinea’s. Hoe pak je het aan om de tekst ook zo op te bouwen? Hoe bouw je een alinea op?


Plan


Door een goede voorbereiding een een planmatige aanpak krijgt je tekst vanzelf een logische opbouw. Op het eerste gezicht lijkt deze aanpak extra tijd te kosten. Toch verdien je die tijd terug, als je je aanwent planmatig te schrijven. Deze methode levert je behalve een betere tekst ook tijdwinst op. Hoe maak je zo’n plan? Met een beetje begeleiding en wat oefenen leer je dat in een handomdraai.


De lezer


Voordat je gaat schrijven vraag je je af voor wie je tekst bestemd is, want dat heeft gevolgen voor de woordkeus, de lengte van de zinnen en de lengte van de alinea’s. Als je je dit bewust bent, kun je gericht schrijven voor elk publiek.